درمان زخم کیست مویی
زخم سینوس پایلونیدال، یکی از مشکلات پوستی است که در ناحیه پایلونیدال (انتهای دنبالچه) و در اطراف آن ایجاد میشود. این مشکل معمولا به علت عفونت باکتریایی یا قارچی در این ناحیه ایجاد میشود و میتواند باعث ایجاد التهاب و درد شدید شود. در این مقاله، به بررسی علل، علائم و روشهای درمان زخم کیست مویی میپردازیم.
“جهت درمان زخم کیست مویی خود میتونید از مشاوره رایگان مجموعه زخمتو بهره مند شوید”

کیست مویی چیست؟
سینوس پیلونیدال یا کیست مویی یک بیماری التهابی دردناک در پوست است که با ظاهر شدن یک کیست در پوست و ترشح چرک شناخته می شود. گفته می شود دلیل این بیماری نفوذ عمیق مو در پوست و ایجاد عفونت در آن ناحیه است.
کیست مویی در کدام مناطق بدن ایجاد میشود؟
این بیماری معمولاً در دنبالچه رخ می دهد، اما بروز آن در بخش های مختلف بدن مانند ناف، زیر بغل یا ناحیه شرمگاهی نیز ممکن است.
سینوس پیلونیدال یا زخم کیست مویی مردان را بیشتر از زنان تحت تاثیر قرار میدهد و در جوانترها نیز دیده میشود. این مشکل همچنین در میان افرادی که مدت زمان زیادی را می نشینند مانند رانندگان تاکسی بیشتر رخ می دهد.
علل کیست مویی چیست؟
باکتریها و قارچهای مختلف میتوانند علت ایجاد زخم سینوس پایلونیدال باشند. در بسیاری از موارد، زخم سینوس پایلونیدال ایجاد میشود به دلیل نبود تمیز کردن مناسب ناحیه اطراف پایلونیدال یا ایجاد ضربه در این ناحیه است. همچنین، سابقه بیماریهای پوستی مانند جوش، رگ خونی، رزمایش، و زخمهای دیگر نیز میتواند عامل ایجاد زخم سینوس پایلونیدال باشد.برخی از عوامل مانند افزایش وزن، پرمویی، ژنتیک و سابقه خانوادگی و پوشیدن لباس تنگ می تواند در ایجاد کیست پایلونیدال تاثیر گذار باشد.

علائم کیست مویی چیست؟
شما در ابتدا فقط یک فرورفتگی جزئی همراه با کمی قرمزی پوست مشاهده می کنید ولی با گذشت زمان به تدریج عفونت و چرک به وجود می آید و کیست پیلونیدال به شکل کیست یا آبسه کاملا قابل مشاهده است. در این مرحله علائم سینوس پیلونیدال به شکل زیر می باشد:
- ایجاد تورم و التهاب در محل کیست
- احساس درد در هنگام نشستن و ایستادن
- وجود ترشحات چرکی و خونی در محل آبسه همراه با بوی بد
- خارج شدن مو از محل کیست
- وجود چندین حفره یا سوراخ در سطح پوست
- وجود پوست قرمز و ملتهب در اطراف مقعد
- احساس درد در ناحیه ی پایین کمر
کیست مویی چگونه تشخیص داده می شود؟
هنگامی که با علائم سینوس پیلونیدال (Pilonidal sinus) مراجعه میکنید، پزشک معاینه فیزیکی دقیق انجام میدهد. از شما تاریخچه پزشکی شما خواسته میشود که شامل اطلاعاتی در مورد هرگونه تخلیه یا تغییر در ظاهر ناحیه آسیب دیده است. پزشک شما یک معاینه بصری برای بررسی حساسیت، قرمزی، تورم و التهاب در اطراف ناحیه آسیب دیده انجام میدهد. همچنین ممکن است پزشک آزمایش خون را برای بررسی افزایش گلبولهای سفید که ممکن است نشانهای از عفونت باشد، تجویز کند. در موارد نادر، پزشک برای تایید وضعیت شما سی تی اسکن را توصیه میکند. پزشک ممکن است آزمایشاتی را برای رد سایر شرایط مانند: کیست درموئید (تومور سلول زایا) که میتواند شبیه کیست پیلونیدال باشد انجام دهد.

چه زمانی باید به پزشک مراجه کرد؟
افراد چنانچه شرایط زیر را داشتند باید در اسرع وقت به بهترین کارشناس زخم و یا پزشک مراجعه کرده و در خصوص این بیماری شرح حال دهد و در نهایت معاینات لازمه انجام شود و روند درمانی آغاز شود. پس اگر:
- ناحیه اطراف موهای رشد کرده بسیار دردناک، داغ، قرمز یا متورم است.
- تب بالا دارند یا در غیر این صورت احساس ناراحتی میکنند.
- آنها مطمئن نیستند که آیا این مشکل موهای زیر پوستی است یا خیر؟
درمان کیست مویی چگونه است؟
روش های مختلفی برای درمان کیست مویی وجود دارد که در ادامه به آنها می پردازیم.
درمان با داروهای موضعی: در صورتی که علائم زخم سینوس پایلونیدال شدید نباشد، داروهای موضعی میتواند درمان موثری باشد. در این روش، داروهایی مانند ضد التهاب و ضد باکتریایی به صورت کرم یا پماد موضعی به ناحیه زخم تجویز میشود.
درمان خوراکی با آنتی بیوتیک ها:در صورت اینکه پزشک شما احتما عفونی شدن کیست مویی شما را داده باشد ممکن است برای شما آنتی بیوتیک خوراکی جهت از بین بردن باکتری ها نماید.در صورت قارچی بودن عفونت درمان با داروهای ضد قارچ نیز وجود دارد.
جراحی: در صورتی که علائم زخم سینوس پایلونیدال بسیار شدید باشد و یا بهبود نیافته باشد، نیاز به جراحی ممکن است لازم باشد. در این روش، پزشک متخصص به ناحیه زخم دسترسی دارد و با تمیز کردن منطقه و برداشتن بافتهای نکروز شده، بازسازی ناحیه را انجام میدهد.
جراحی کیست مویی چگونه است؟
کیستهای پیلونیدال در نزدیکی چین بین باسن ایجاد میشوند که به نام شکاف بین گلوتئال شناخته میشود. یک فولیکول موی نهفته یا رشد کرده، همراه با باقی ماندههایی مانند: سلولهای مرده پوست و کثیفی، کیست را تشکیل میدهد. موهای رشد کرده اغلب در زیر پوست به رشد خود ادامه میدهند و کیست را تحریک میکنند که منجر به عفونت میشود. آبسه یا جوش پیلونیدال ایجاد میشود و با چرک بدبو پر میشود. برای اکثر بیماران، آبسه از طریق پوست فوران میکند و چرک را تخلیه میکند، سیستکتومی پیلونیدال (Pilonidal cystectomy) اغلب برای از بین بردن عفونت مورد نیاز است، سیستکتومی پیلونیدال یک روش جراحی جزئی است که معمولاً توسط جراح کولورکتال به صورت سرپایی انجام میشود. بیهوشی عمومی یا منطقه ای ممکن است برای مدیریت درد در حین برداشتن کیست پیلونیدال یا آبسه عفونی استفاده شود.
جهت تشخیص و درمان کیست مویی می توانید از مشاوره رایگان مجموعه زخمتو بهره مند شوید

خطرات جراحی کیست مویی چیست؟

جراحی کیست مویی یک روش کم خطر جهت درمان سینوس پایلونیدال محسوب می شود.اما به دلیل برخی شرایط ممکن است برخی عارضه ها برای فرد بوجود آید.حتما در مورد عوارض جراحی با جراح خود صحبت کنید.برخی از این عوارض عبارتند از:
- خونریزی
- عفونت
- طولانی شدن فرآیند بهبود
- بازگشت کیست مویی
پانسمان کیست مویی چگونه است؟
در روش جراحی باز کیست مویی، پس از جراحی زخم باز گذاشته میشود تا به مرور زمان ترمیم شود. یکی از مراقبتهای لازم پس از عمل جراحی کیست مویی، تعویض به موقع پانسمان و مراقبت از پانسمان کیست مویی است. پانسمان زخم کیست مویی باید به صورت روزانه تعویض گردد. در صورت عدم مراقبت صحیح، عوارضی همچون عفونت و خونریزی محتمل میباشد.
معمولاً روند تعویض روزانه پانسمان زخم کیست مویی باز شامل نظافت زخم به کمک یک محلول شستشوی معمولی و پر کردن آن با گاز استریل مرطوب است.
- محل زخم را به صورت روزانه با آب صابون ولرم شستشو دهیدو آن محل را خشک کنید
- در صورتیکه زخم به لباس میمالد، میتوانید روی آن را با پانسمان بپوشانید؛ پانسمان را هرروز تعویض کنید.
- محل زخم را تمیز و خشک نگاه دارید
مراقبت های بعد از عمل کیست مویی چیست؟
بعد از جراحی و درمان ممکن است جراح به شما توصیه کند اطاف زخم را تمییز و عاری از هر گونه مو نگه دارید و هر چند هفته یکبار موهای اطراف زخم را بتراشید.احتملا تراشیدن موهای اطراف زخم از عود مجدد سینوس پایلونیدال پیشگری می کند.ممکن است جراح به شما توصیه کند در حمام و یا تشت از بتادین بنشینید.این کار باعث ماهش میزان عفونت در محل دنبالچه و جراحی خواهد شد.
درمان خانگی کیست مویی چگونه است؟
- کیست و ناحیه اطراف آن را همیشه تمیز نگه دارید.
- از تراشیدن نواحی اطراف کیست خودداری کنید، زیرا این کار میتواند باکتری را وارد کند و باعث عفونت شود.
- موهای اطراف کیست را بتراشید.این کار باعث احتمال عود مجدد کیست مویی خواهد شد.
- از برداشتن یا ترکاندن کیست خودداری کنید. کیستها از کیسهای در زیر پوست ایجاد میشوند که میتواند با ماده غلیظ و زرد رنگی به نام کراتین پر شود. بیرون زدن کیست ممکن است مایع را آزاد کند اما از کیسه خلاص نمیشود و ممکن است کیست دوباره رشد کند. ترکیدن کیست همچنین میتواند باکتری را به پوست وارد کند و باعث عفونت یا بدتر شدن کیست شود.
- از خود درمانی شدید خودداری نمایید
- در صورت دیدن علائم کیست مویی در منزل به پزشک مراجعه نمایید.
- در صورت تجویز آنتی بیوتیک، آنها را به موقع مصرف نمایید.
- درصورت بالا بودن وزن، سعی کنید ون خود را کاهش دهید.
- در صورت مصرف سیگار آن را ترک نمایید.
- در رژیم غذایی خود مواد پر پروتئین و پر کالری استفاده نمایید.

چگونه از ایجاد کیست مویی پیشگیری کنیم؟
حفظ بهداشت شخصی: بهداشت شخصی مهمترین روش پیشگیری از بیماریهای پوستی است. شستشوی دورهای و منظم دستها و دنبالچه و تمییز نگه داشتن آنها و خشک نگه داشتن محیط، استفاده از محصولات شوینده نرمال و عدم اشتراک ابزارهای شخصی با دیگران میتواند به کاهش خطر ابتلا به عفونتهای پوستی کمک کند.
قسمت هایی از بدن که دارای موهای ضخیم هستند باید به صورت مرتب موزدایی شوند.
مراقبت از پوست: تمیز نگه داشتن پوست و انجام مراقبتهای پوستی منظم با استفاده از محصولات نرمال و مناسب میتواند از بروز عفونتهای پوستی جلوگیری کند.
تقویت سیستم ایمنی: تقویت سیستم ایمنی بدن میتواند به کاهش خطر بروز عفونتهای پوستی کمک کند. فعالیتهای ورزشی، خواب کافی، مصرف غذاهای سالم و غنی از ویتامینها و مواد مغذی میتواند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند.
اجتناب از اصطکاک و فشار بر روی پوست: اصطکاک و فشار بر روی پوست میتواند باعث تحریک و خراشیدگی پوست شود و در نهایت باعث ایجاد زخم سینوس پایلونیدال شود. در صورت امکان، اجتناب از فشار بر روی ناحیه پوستی که در معرض خطر قرار دارد، میتواند به پیشگیری از بروز زخم سینوس پایلونیدال کمک کند.نشستن مداوم می تواند به ایجاد کیست مویی کمک کند.افرادی که به صورت مداوم روی دنبالچه خود می نشینند باید هر چند دقیقه یک مرتبه جای خود و نحوه نشستن خود را تغییر دهند.
بهداشت پوست بعد از جراحی: در صورتی که جراحی برای درمان زخم سینوس پایلونیدال لازم باشد،باید محیط جراحی تمییز و عاری از هر گونه آلودگی حفظ شود.
سنخن پایانی:
تشخیص و درمان به موقع کیست مویی و یا سینوس پایلونیدال امری بسیار مهم و ضروری است.بیماران باید بدانند در صورت مشاهده علائم کیست مویی به پزشک مراجعه کرده از خوددرمانی پرهیز نماییند.
جهت درمان کیست مویی و مشاوره رایگان با مجموعه زخمتو تماس حاصل نمایید.
تست